En presentation utifrån ett professionellt och personligt perspektiv

Välkommen till cebruder.blogspot.com!

University of Alabama at Birmingham (2006 -2008)

Som projektledare och chef över microarray core faciliteten på University of Alabama i Birmingham ansvarade jag för framtagandet av en genetisk plattform som möjliggör simultan analys av hela det mänskliga arvsanlaget. Detta projekt startades på Uppsala Universitet (se nedan) och avslutades senare i USA i samband med gruppens flytt till Birmingham. Jag ledde en grupp som tillsammans utvecklade tillverkningsprocesser, optimering av laborativa protokoll och tog fram matematiska algoritmer för analys. Detta team bestod av både genetiker, ingenjörer och bioinformatiker.

Med denna metod kunde vi sedan bl.a. visa att enäggstvillingar inte har helt identiska arvsanlag, något som rönte stor uppmärksamhet i olika medier runt om i hela världen. Bland annat gjordes ett inslag om detta på “The Today Show”, ett av USAs populäraste morgonprogram på TV. Våra resultat beskrevs också i New York Times och Scientific American och lyftes fram som en vetenskaplig highlight av Nature Genetics Reviews. Den vetenskapliga artikeln i vilken vi beskriver dessa fynd rankas som “Exceptional” av Faculty –1000 Biology.


På University of Alabama ingick jag i fakulteten och deltog i en hel del undervisning. Jag var lärare på praktiska array kurser och på teoretiska kurser i genetik för doktorander och läkarstudenter.